- Ακαδημία Αθηνών
- Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1926 και στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο, που ήδη από τον 19ο αι. είχε ανεγερθεί για τον σκοπό αυτό με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη Σίμωνα Σίνα. Σκοπός της Α.Α. είναι, κατά τον ιδρυτικό νόμο, «η καλλιέργεια και η προαγωγή των επιστημών, των καλών τεχνών και καθόλου των ανθρωπίνων γνώσεων» και ειδικότερα «η έρευνα των προϊόντων της ελληνικής γης» και η μελέτη του εθνικού μας παρελθόντος. Τακτικά μέλη της Α. εκλέγονται οι επιφανέστατοι Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες. Εκτός των τακτικών έχει και πρόσεδρα, αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη. Η Α. έχει 65 έδρες και χωρίζεται σε τρεις τάξεις:Α’ τάξη των θετικών επιστημών, στην οποία αντιπροσωπεύονται οι μαθηματικές, φυσικές και εφαρμοσμένες επιστήμες καθώς και η ιατρική· Β’ τάξη των γραμμάτων και καλών τεχνών, την οποία αποτελούν οι ακαδημαϊκοί φιλόλογοι, λογοτέχνες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και καλλιτέχνες· και Γ’ τάξη των ηθικών και πολιτικών επιστημών, στην οποία εκπροσωπούνται η θεολογία, η φιλοσοφία, η νομική και οι πολιτικές επιστήμες. Η Α. διοικείται από εννεαμελή Σύγκλητο, της οποίας τα περισσότερα μέλη αλλάζουν κάθε χρόνο. Τους σκοπούς που της έταξε η πολιτεία, η Α.Α. επεδίωξε να πετύχει με δημόσιες συνεδρίες, στις οποίες γίνονται επιστημονικές ανακοινώσεις και συζητήσεις, με προκηρύξεις διαγωνισμών και απονομή βραβείων, με την οργάνωση συνεδρίων, επιστημονικών αποστολών και ανασκαφών, και με τα δημοσιεύματά της, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι τα Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών,που εκδίδονται κάθε χρόνο, και οι σειρές Πραγματείαι της Ακαδημίας Αθηνών και Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας.
Μια από τις σπουδαιότερες πλευρές της δράσης της Α.Α. αποτελούν τα επιστημονικά κέντρα έρευνας, που ιδρύθηκαν και εποπτεύονται από την Α.Α. ή προσαρτήθηκαν σε αυτήν.
Η μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων της Ακαδημίας Αθηνών, με το άγαλμα του Σίμωνα Σίνα, έργο του Λεωνίδα Δρόση, και την τοιχογραφία του Chr. Griepenkel με θέμα τη Γιγαντομαχία.
Η Ακαδημία Αθηνών ιδρύθηκε το 1926, επί Πάγκαλου, και αποτελεί επίκεντρο της πνευματικής ζωής της χώρας.
Το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, όπως είναι σήμερα.
Dictionary of Greek. 2013.